Showing posts with label Tomato ceri. Show all posts
Showing posts with label Tomato ceri. Show all posts

Sunday, 14 October 2012

Tomato 3 Biji dan Bendi Merah Cuba-cuba

Ni antara kisah yang dah lepas tak sempat nak share dalam blog. Mengenai tomato, ni bukanlah kali pertama saya tanam, cuma tak pernah subur seperti pokok tomato orang lain tanam. Jeles jugak. Selalunya sekali berbuah lepas tu mati. Begitulah jugak kali ni. 3 biji ajer yang menjadi. Bendi merah pulak saya cuba suka-suka semai. Benih beli kat Giant. Tiap kali ke Giant tak lepas peluang mengintai bahagian benih-benih ni. Walaupun benih banyak lagi dalam stok tapi mesti 'gatal' tangan nak beli. Alhamdulillah. Sempat berbuah dan dah selamat jadi lauk.

Tomato ceri benihnya dibeli dari Kebun Bahagia Bersama

Vege patch yang kecik ajer. Ada pokok bendi dan kangkung.

Antara bendi yang menjadi dan selamat dimasak.

Tuesday, 23 August 2011

Tomato Ceri

First time tanam tomato ceri. Pokok tak lah besar sangat coz tanam dalam pasu kecik. Dah mula berbunga dan harap buahnya menjadi.


Bunga tomato ceri sebelum kembang

Bunga tomato ceri mula kembang


Sebiji tomato ceri dah terbentuk....