Sunday, 14 October 2012

Tomato 3 Biji dan Bendi Merah Cuba-cuba

Ni antara kisah yang dah lepas tak sempat nak share dalam blog. Mengenai tomato, ni bukanlah kali pertama saya tanam, cuma tak pernah subur seperti pokok tomato orang lain tanam. Jeles jugak. Selalunya sekali berbuah lepas tu mati. Begitulah jugak kali ni. 3 biji ajer yang menjadi. Bendi merah pulak saya cuba suka-suka semai. Benih beli kat Giant. Tiap kali ke Giant tak lepas peluang mengintai bahagian benih-benih ni. Walaupun benih banyak lagi dalam stok tapi mesti 'gatal' tangan nak beli. Alhamdulillah. Sempat berbuah dan dah selamat jadi lauk.

Tomato ceri benihnya dibeli dari Kebun Bahagia Bersama

Vege patch yang kecik ajer. Ada pokok bendi dan kangkung.

Antara bendi yang menjadi dan selamat dimasak.

7 comments:

  1. Hijau..subur apa tomato awak nampak..at least subur drp yg akak nyer.... bendi yg color nie sedap tak?

    ReplyDelete
  2. janji ada hasil... dari takde langsung... lagi kecil hati... ;)

    ReplyDelete
  3. Kadang-kadang lepas habis berbuah saya bagi hard pruning. Moga berbuah lagi ;-).

    ReplyDelete
  4. 1st time tengok bendi merah..

    ReplyDelete
  5. pada Lynn, bendi merah lebih rangup.

    ReplyDelete
  6. At least dpt jugak kuar hasilnya...dr takde ni..sy hari-hari intai bila lah bunga tomato ni nak bertukar jd buah...:D

    ReplyDelete
  7. "gatal" tangan nak beli benih lagi..... haha. Memangggggg....

    Selamat Hari Raya Haji

    ReplyDelete