Monday, 19 May 2014

Subur Selepas Hujan

Alhamdulillah. Akhirnya hujan mula turun agak kerap sebelah petang minggu ini. Sudah 2 bulan rasanya tanah di laman kering. Tuan tanah pun hilang mood untuk membelek pokok-pokok di laman. Hilang mood juga untuk bersiaran. Keadaan udara di sini ketika sebelum hujan amat tidak sihat. Hampir setiap pagi menghidu bau asap akibat kebakaran hutan dan tempat pembuangan sampah. Setelah hujan kembali membasahi bumi, keadaan bertambah baik. Pokok-pokok yang ada antara yang gembira dan ceria semula di laman. Tuan tanah pun gembira juga. ^_^  Rindu untuk menjengah kebun kawan-kawan. Lepas ni nak hilangkan rindu.



Bunga-bunga kembali ceria.


Patty pan squash ( rasanya ) semakin gemuk. Daun pun dah melebar. Tunggu masa keluar bunga betinanya.


Rain lily suka hujan. Dah lama berehat. Akhirnya berbunga. Sesuai dengan namanya.

Friday, 18 April 2014

Tomato Vs Lili

Berkesempatan balik ke rumah mak hari ni. Tiap kali balik, memang saya akan meninjau pokok-pokok yang ditanam mak. Kadang-kadang tu naik jeles jugak. Mana taknya, menjadi je pokok-pokok dibawah jagaan mak saya tu. Benih tomato yang saya semai Januari lalu antara yang diserahkan penjagaan kepada mak. Sekarang bukan main subur lagi mereka kat sana. Bahagia agaknya dibelai setiap hari. ^_^




Subur dan rimbun. Dah mula keluar putik bunga. Lepas  ni boleh la datang mengutip buah. hahaha.



Ni pulak koleksi lili di rumah mak. Bukan main lagi berbunga serentak. Macam berpakat dah.  


 
Yang merahnya mak ngah ni paling menonjol. Besar bunganya.









Friday, 28 March 2014

Bunga Kosmos Lagi

Kali ni nak share kisah pokok bunga kosmos spesis kampung. Ini cubaan kali kedua saya tanam kosmos yang ini. Kali pertama saya gagal. Gagal yang saya maksudkan ialah pokoknya tidak mahu berbunga. Pokok sihat dan bukan main subur serta tinggi. Namun tiada tanda berbunga akhirnya saya cabut dan buang. Kali ini, pisang hampir berbuah dua kali. Pokoknya sihat, subur dan tinggi dan hampir-hampir dicabut. Cuma apabila saya belek-belek pucuknya nampak ada tanda-tanda berbunga saya tak jadi cabut. Akhirnya kosmos benih dari kampung mertua berbunga dengan jayanya.




Ni la dia. Tinggi melepasi pagar baru nak berbunga. Orang lain tanam kecik-kecik dah berbunga. Sedey.
Tengok daunnya tu. Hijau macam ulam raja. Tapi sayang tak boleh makan. Betul kan?


Nak snap bunga pun dah tak kesampaian.



Cantik pulak warna orennya.

Thursday, 20 March 2014

Ahli Baru : Pokok Tin

Assalamualaikum. Untuk tahun 2014 ni, keluarga kembojaputih yang 2 orang telah disertai dengan ahli baru iaitu pokok tin. 3 jenis pokok tin yang berlainan baka dibeli di sini. Encik suami sangat teruja bila tengok pokok tin di blog berkenaan. Jadi bersungguh-sungguh encik suami berhajat nak mendapatkannya. Puan isteri pulak pada awalnya agak was-was kerana harganya yang agak lumayan dan tak berapa nak konfiden, takut kiok jer. ^_^. Namun dengan penuh tawakal dibeli lah jugak pada pertengahan Januari lepas. Sekarang sudah pun 2 bulan pokok-pokok tin dibawah jagaan puan isteri bukan encik suami. Chup. terlepas taip pulak. Tak per lah. Sapa-sapa yang jaga tak kisah lah janji pokoknya sihat kan.





yang sebelah kiri pokok tin baka xinjiang, tengah green jordan dan kanan BTM6. 



close up sikit. kelihatan subur setelah diberi baja tahi ayam. amat risau nak letak baja takut tak sesuai.




Friday, 14 February 2014

Ros Putih Yang Meriah

Salam Jumaat yang barakah kepada semua. Antara koleksi bunga ros yang tidak pernah mengecewakan sehingga hari ni. Alhamdulillah. Gambar ni dah lama tersimpan dalam handphone, baru sekarang ada masa untuk di postkan di sini.





Sebelum kembang.





Apabila kembang. Sampai berat dahannya, meriah sangat. 



Apa yang saya pelajari dalam menanam pokok bunga terutama ros, setiap kali bunga sudah gugur, terus potong dahan tu untuk menggalakkan tunas dan bunga baru. Selain tu jugak, sekali sekala boleh cubit buang pucuk baru bagi melebatkan bunga. Sama-samalah kita cuba ye.

Monday, 10 February 2014

Si Cosmos Serlah Kecomelannya

Alhamdulillah. Penantian sudah berakhir. Agak susah nak tengok bunga cosmos berdaun halus ni di tempat kita terutama di tanah rendah. Selalu yang ditanam cosmos spesis daun serupa ulam raja. Tapi sekarang cosmos yang cantik ni ada di depan mata. Terasa aura negara Jepun pulak bila melihat cosmos ni. ^ _^. Kalau tanam banyak-banyak tentu meriah kan. Terima kasih kepada rakan-rakan blogger yanng sudi memberi respon untuk entri si cosmos.







Terima kasih kepada Mar ( suka-suka ) dan Tiny Gardener kerana sudi teka warna si cosmos ni. Dan inilah warna sebenarnya. Comel kan.

Lepas ni harap boleh cari warna lain pulak.

Saturday, 8 February 2014

Khabar Gembira Si Cosmos

Pada 26 Januari lalu saya telah post entri mengenai pokok bunga cosmos. Pada masa itu tiada tanda-tanda ianya akan berbunga. Si cosmos seakan-akan mengerti perasaan tuannya ni. Akhirnya si cosmos dengan kehendak Allah akhirnya membawa berita gembira. Alhamdulillah.

Gambar bertarikh 04.02.2014. Masa ni angin kuat, nak snap pun payah, tu yang senget tu.
07.02.2014. Kudup bunga semakin tinggi dan membesar.  1 pokok lagi belum ada tanda-tanda berbunga.
close up salah satu kudup yang bakal kembang. Hmmm agak-agak warna apa la yang akan muncul ye.