Tuesday, 10 September 2013

Penyakit Ros

Sejak kebelakangan ini hujan turun agak kerap. Alhamdulillah. Tak perlu risau nak menyiram pokok. Hujan pulak elok-elok 2 kali sehari. Cuaca pun redup dan tidak seperti sebelum ini panas terik. Bila balik kerja terkejar-kejar nak siram pokok. Cuma bila time hujan ni yang agak merisaukan adalah pokok-pokok ros. Maklumlah ros tak tahan hujan berpanjangan. Mudah benar diserang penyakit. Kalau tak dicegah, boleh merebak keseluruhan pokok.

Blackspot antara masalah yang tidak dapat dipisahkan dengan pokok ros. Kalau terjadi begini, kutip semua daun yang tidak sihat dan buang jauh-jauh. 

Ros kampung / Damask

Merah tak tahu nama
Seven sisters

Double delight.
Menanam pokok ros memerlukan penjagaan dan perhatian yang lebih dan agak cerewet. Namun hasilnya memang memuaskan.

4 comments:

 1. pokok2 rose akak jenis dalam pasu semua kena penyakit ini..banyak dah yg.mati..pokok rose sangat manja, tapi berbaloi sebab dia sangat cantik mempersona.

  ReplyDelete
  Replies
  1. bila kena blackspot daun akan gugur. setiap hari kena kutip daun2 tu. letih jgk dibuatnya. tapi mengingatkan pelaburan dah byk utk ros kuatkan semangat jgk la kak. ;>

   Delete
 2. Salam Hijaudaun,

  Bab tiap2 hari kena check nak buang daun berpenyakit ni yang x berapa nak rajin ni! Tapi benarlah bila keluar bunganya boleh lupa pulak kerja membelanya!

  ReplyDelete
  Replies
  1. wslm mak aji.bila dah minat tu begitulah jadinya mak aji.

   Delete